SEO Uzmanı

SEO Uzmanı

SEO uzmanı arama motorları konusunda deneyimli ve gerekli eğitimleri almış kişilerdir.  Kurumsal SEO uzmanı web siteleri sıralamada yukarı taşıyabilecek niteliklere sahiptir ve elde edilen gelişimi detaylıca raporlayabilmelidir. Kurumsal siteler için içerik desteği, analiz desteği ve teknik SEO desteği sağlamalıdır. Bölgesel SEO çalışmaları için performans raporları hazırlamalı, İstanbul SEO uzmanı ya da Ankara SEO Uzmanı gibi bölgede yükselme hedefli çalışmalarda uzmanlık yapmalıdır.

Google SEO uzmanı web siteleri arama motoru yönergelerine göre optimize etmelidir. Çeşitli denetleme araçları ile bu optimizasyonları denetlemeli ve sitenin performans raporlarına dahil etmelidir. Analizler sonucu uygun performansı göstermeyen site sayfaları ve içerikleri yeniden düzenlenmeli ve güncellenmelidir.

SEO Uzmanının Sorumlulukları ve Yapması Gerekenler Nedir?

Google SEO Uzmanı web sitelerinde bazı sorumluluklara sahiptir. Çalışmanın kapsamı, çalışmanın yapılacağı işletmenin kapsamı ve kurumsallığı bu sorumlulukları etkilemektedir. Haritalar SEO hizmeti veren İstanbul SEO uzmanı veya Ankara SEO uzmanı sorumlulukları ise tamamen yerel ölçeklidir ve yerel aramalara yükselme hedeflidir. Bu nedenle sorumluluk alanı daha az ve kısıtlıdır.

SEO Uzmanının iş tanımı yaptığı çalışma ve hizmet kapsamı ne olursa olsun neredeyse benzerdir. Yapılan çalışmalar farklı boyutlarda olsa da benzerlik göstermektedir. Bu benzerlikleri ve çalışmaları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Web sitelerini arama motoru yönergelerine uygun şekilde optimize etmek ve sıralamada yükselmesini sağlamak. Yapılan çalışmanın sonucunu ölçümleyebilmek için performans raporları hazırlamak.
  • İç SEO konusunda eksiklikleri tespit etmek ve gidermek
  • Link inşası sağlamak ve dış SEO çalışmaları için kampanya oluşturmak
  • Web sitesinin yazılımcı ve geliştirici ekibi ile sürekli görüşerek çalışmalara uygun bir site alt yapısı kurulmasını sağlamak. Kullanıcı deneyiminin artması için UX/ UI tavsiyeleri vermek.
  • Dijital pazarlamaya uygun sayfaların optimizasyonunu sağlamak, kalite puanını arttırmak ve dijital pazarlamanın SEO çalışmasını desteklemesini sağlamak.
  • Performansı düşük sayfaları tespit etmek ve sayfaları SEO teknikleri ile güncelleyerek performansını arttırmayı hedeflemek.
  • Anahtar kelime analizleri yaparak sitenin hedeflemesi gereken yeni long tail ve short tail keywords listesi oluşturmak.
  • SEO bütçesi hazırlamak ve bu bütçeyi minimize ederek maksimum verimi almayı hedeflemek.
Semrush Sertifikamız

Uzmanlaştığımız SEO Araçları

SEO araçları pek çok ihtiyaca göre farklılık göstermektedir. Doğru veriler için doğru araç kullanılmalıdır.
Google Analytics
Google Search Console
Google Tag Manager
Google Data Studio
Ahrefs Ücretli SEO Aracı
Semrush SEO Aracı
MOZ SEO Aracı
DeepCrawl SEO Aracı
OnCrawl SEO Aracı
Screaming Frog
Majestic SEO
Raven Tools
SERPSTAT SEO Aracı
SiteLiner SEO Aracı
KeywordTool Anahtar Kelime Aracı

SEO Uzmanına mı İhtiyacınız Var?

Siteniz için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. SEO Uzmanlık hizmeti için telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

SEO Uzmanı Olarak Sağladığımız Hizmetler

SEO Uzmanı siteniz için en verimli çalışmayı yürütür, gerekli tüm kaynakları tespit eder ve SEO stratejinizi oluşturur.

Site İncelemesi

Web sitenizin tüm sayfalarını bir araç sayesinde detaylıca inceliyoruz. Yapılan teknik SEO hatalarını tespit edip düzeltiyoruz.

SEO Analizleri

Gerçek zamanlı analizler ile yönelmeniz gereken anahtar kelimeleri ve rakiplerinizin durumunu raporluyoruz.

Teknik SEO Optimizasyonları

Analizler sonucu hataları ve eksikleri tespit ediyoruz. Performans göstermeyen sayfa ve ürün gruplarını yeniden düzenliyoruz.

Site Mimarisinin Kurgulanması

Site içerisinde mimari yapının kurgulanmasını, dahili link ağının oluşturulmasını sağlıyoruz.

İçerik Stratejisi

Anahtar kelimeler ve içerik başlıklarını tespit ediyoruz ve planlı içerik haritasını sizlere iletiyoruz.

Backlink Paketleri

Sitenizin ihtiyacı olan backlink paketlerini uyguluyoruz. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde benzer kategorilerdeki sitelerden backlink almanızı sağlıyoruz.

Sıralama ve Performans Takibi

Dönüşüm hedeflediğimiz anahtar kelimelerde çalışma sonrası sıralama takibi yapıyor ve aylık olarak sizlere raporluyoruz.

Düzenli Raporlama

Sitenin çalışma sonrası performansını ve yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde her ay raporluyoruz.

SEO Uzmanıyla Çalışmak İster misiniz?

SEO uzmanı pek çok web sitesine müdahile ettiği için genelde çoğu kategoride bilgi ve tecrübe sahibidir. Çalışmayı çeşitli SEO araçlarına ve geçmiş tecrübelere dayandırarak yönettiği zaman etkili performans artışlarını kolayca sağlayabilir. Bu etkenlerle birlikte Google SEO uzmanı siteniz için yaptığı çalışmalarda organik trafiği kolayca yakalayabilir.

SEO uzmanı günümüzde pek çok özelliği içinde barındıran ve Google yönergelerine göre siteleri bazı kriterlere göre değerlenen SEO araçlarını profesyonelce kullanabilmeli, analizleri anlayabilmeli ve iyi bir sunum ile açıklayabilmelidir. SEO için kullanılması gereken başlıca araçlar Ahrefs, SEMrush, MOZ, Screaming Frog, DeepCrawl ve Raven Tools’dur. Tüm bu lisansları elde etmek oldukça masraflıdır. Ayrıca lisansları elde etmek verileri okuyabilmeniz için yeterli değildir. Verileri okuyup iyi bir SEO stratejisi geliştirmek tamamen tecrübe ve SEO konusunda derin bilgi birikimi gerektirir. Entegrasyon ve yapılan çalışmanın takibi sırasında ise Google Tag Manager, Google Data Studio, Google Analytics ve Google Search Console gibi ücretsiz web yöneticilerine sunulmuş araçlar tercih edilir.

SEO Uzmanı Hangi SEO Araçlarını Kullanır?

SEO uzmanlık hizmeti verdiğimiz web sitelerin durumunu iyi anlamalı ve potansiyelini keşfetmelerini sağlamalıyız. Bu nedenle çok çeşitli araçları sitelerin durumuna göre kullanmaktayız. Tüm bu süreçte çalışmalar bir uzman tarafından tamamen organik yöntemler ile yapılmaktadır. Yani SEO çalışmalarımız insan gücüne dayalıdır. SEO uzmanı iş yükünü azaltabilmek için tüm bu SEO araçlarını kullanmalı ve sitelerin tüm verilerine kolayca ulaşabilmelidir.

SEO danışmanı hangi SEO araçlarını kullanıyor?

Ahrefs, SEMrush, MOZ, DeepCrawl, Raven Tools, Screaming Frog, Similar Web, SerpStat, Majestic, WooRank, SeoPowerSuite ve Buzz Sumo gibi araçları profesyonelce kullanmaktayız. Ek olarak Google Trends ve serp sayfasından da yararlanmaktayız. İzleme ve çalışma entegrasyonu için Google Data Studio, Google Search Console, Google Tag Manager, Google Analytics ve Search Console ile sosyal kanalların takibi için Facebook Pixels gibi araçlardan da faydalanabiliriz. Her sitede yapılan işlem, işlemin kapsamı ve hedeflenen trafik ile mevcut trafiğin durumu kullanılan araçları belirlemektedir.

Kurumsal SEO Uzmanı Hangi Alanlarda Uzmanlaşmıştır?

Kurumsal SEO uzmanı çalışma yaptığı kurumsal sitelerin Google yönergelerine uygun olduğunu kontrol etmeli, kullanıcıların arama niyetine göre potansiyel anahtar kelimeleri çıkarmalı ve rekabete girebilecek içerikler hakkında işletmeye sunum yapabilmelidir. Kurumsal kimlik ve marka çalışması yapılmış sitelerin arama motorlarında yükselmesi standart sitelere göre daha farklıdır. Uygulanan yöntemler kurumun marka kimliğini ve itibarını koruyacak şekilde kurgulanmalıdır.

Bölgesel çapta bir SEO çalışması için örneğin İstanbul SEO uzmanı kelimesi tam olarak bir bölgesi hedeflemektedir. Bölgesel kitleye hitap eden işletmelerin web siteleri bölgesel yapıda güçlendirilmeli ve mümkünse en yakın bölgeden trafik çekilmelidir. SEO ve Ads ile desteklenmelidir. Ancak kurumsal SEO uzmanı anahtar kelimesi global ölçeklidir ve genele hitap eder. Rekabet daha fazladır ve bu yüzden daha fazla yatırım ve daha detaylı çalışma gerektirir. Yapılacak çalışmanın mantığı genelde benzer olsa da çok farklı ölçeklerde ve kaynaklarda çalışmalar yürütülmektedir.

SEO UZMANI NASIL ÇALIŞIR?

SEO Uzmanı temelinde üç yönerge bulunan SEO çalışmalarına hakim olmalıdır. Bu yönergelerin temeli On Page SEO, Off Page SEO ve Teknik SEO çalışmalarıdır. Yapılan çalışmaların tamamı Google yönergelerine uygun şekilde kurgulanmalı ve uygulanmalıdır. Çalışmalar birbirinden bağımsız yürütülemez ve hatalı çalışmalar sitelere kalıcı zararlar verebilir. Başarılı bir SEO uzmanı çalışma planını bu doğrultuda hazırlar ve uygularken pek çok SEO aracından faydalanır.

Teknik SEO site içerisinde herhangi bir içeriğin bulunmadığı, kod veya eklentiler ile düzeltilebilecek alanları temsil etmektedir. Gerekli optimizasyonlar tamamlanarak site hızında iyileştirmeler ve indekslenmede artış hedeflenir. Optimizasyonlara başlamadan önce site mimarisinin iyi analiz edilmesi, tarama sıklığı ve indekslenmenin ölçümlenmesi ve kullanılan temanın mobil uyumluluğu analiz edilir. Kullanılan tasarım yeterli performansı veremeyecek kadar kötüyse yeni bir temaya geçilebilir ya da bir yazılımcıdan destek alınması gerekebilir.

On Page SEO yani site içi SEO çalışmaları ise daha çok içerik ve genel yapı odaklıdır. Bu çalışmaların temelinde sitede bulunan içeriklerin arama motorları tarafından kolay anlaşılması hedeflenir. Arama motorları içerik üreticilerine bazı yönergeler sunmuştur ve bu yönergeler doğrultusunda içerik kalitesine göre serp sonuçlarında sıralama faktörlerini oluşturmuştur. İçeriklerin tam anlamıyla optimize edilebilmesi için öncelikle detaylı analizler gerekmektedir. Analizler sonucu H tag, Title, Description, dahili ve harici bağlantılar, link yapıları, eklentiler ve veri tabanı düzenlemeleri arama motorlarında sitenin organik trafiğini arttıracak bazı yönergelerdir.

Off Page SEO yani site dışı SEO çalışmaları ise siteye dışardan gelen bağlantıların analiz edilmesi, saldırıların tespiti, yeni bağlantıların tespiti ve belirlenmiş SEO stratejisine göre link inşasının sağlanmasını içeren çalışmaların tümüdür. Çalışmanın temel amacı otoriter sitelerden link alarak sitenizin link inşasını sürdürmek, siteler arası güçlü ve organik trafik getirebilecek bağlantı haritası oluşturmaktır. Gerekli görüldüğü taktirde aynı anahtar kelimeleri hedefleyecek özgün yeni bir site açılarak ana siteye kaliteli link kaynağı sağlanabilir. Bu sayede arama motorlarına sitenin otoriter olduğu sinyalleri verilir ve pozitif trafik artışı sağlanır.

SEO Uzmanı Ne İş Yapar? Kimler SEO Uzmanıdır?

SEO Uzmanı ne iş yapar? Kimlere SEO Uzmanı denir diye aklınızda soru işaretleri olabilir. SEO Uzmanları web sitelerini Google gibi arama motorlarının yönergelerine uygun hale getirir, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi, site performansını arttırmayı sağlar ve bu yönde çalışmalar yürütür. SEO Uzmanları arama motorlarının genel algoritması hakkında bilgi ve tecrübe sahibi kişilerdir. SEO uzmanları aynı zamanda sosyal medya yönetimini iyi bilir ve kodlamada (HTML5, CSS, JS) en azından orta seviye bilgi sahibidir. Tüm bunların yanı sıra dijital pazarlama konusunda da bilgi ve deneyim sahibi kişilerdir. SEO göründüğü kadar basit değildir ve herkes SEO uzmanı gibi çalışma yürütemez ya da kendini uzman ilan edemez.

Nasıl SEO Uzmanı Olurum? Hangi Eğitimleri Almalıyım?

SEO ile alakalı herhangi bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Bu iş dalı tamamen ihtiyaçtan ve gelişen teknolojiden ortaya çıkmıştır. Öncelikle bir web sitesi kurmalı ve kendi oyun alanınızda deneyim kazanmalısınız. Google’ı anlamaya çalışın! Sonrasında ise tecrübeli kişilere sorular sorabilir, Google’ın yayınladığı kılavuzu inceleyebilir ve internette SEO ile alakalı var olan verileri takip ederek bu alanda uzmanlaşabilirsiniz. Bu süreç en azından 15-18 ay arasındadır. Sonrasında ise yeterli deneyimi kazanmak için bir ajansta ya da freelancer olarak çalışmaya başlamalısınız. 2-3 yıllık deneyimin ardından eğer yeterli bilgiyi edinebildiyseniz Uzman olursunuz.

İşe bir eğitim alarak başlamak isteyenler için öncelikle kendi eğitimimi tavsiye edeceğim. Buraya tıklayarak Udemy’de yayınladığımız SEO eğitimine ulaşabilirsiniz. Eğitim sıfırdan uzmanlık seviyesine kadar gelişmenizi sağlayacaktır ancak araştırmaya ve kendinizi geliştirmeye eğitimden sonra da devam etmeniz gerekir. SEO sürekli güncellenen, değişen ve kendini yenileyen bir teknolojidir.

SEO Uzmanında Aranan Özellikler ve Nitelikler Nedir?

SEO uzmanı sitenizi arama motorlarına hazırlarken kullanıcı deneyimini iyileştirecek çalışmalar yürütebilmelidir. Bir uzman öncelikle Google yönergelerini iyi bilmeli, yapılan güncellemeleri ve yenilikleri sıklıkla takip etmelidir. Orta seviye HTML, CSS ve JavaScript yazılım dillerine hakim olmalı, CMS sistemleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Siteniz için başlıca yapması gereken çalışmalar:

– Dönüşüm ya da satış getirebilecek yüksek hacimli anahtar kelimeleri tespit etmek.

– Teknik SEO aksaklıklarını analiz etmek ve düzeltmek

– Kullanılan tema veya CMS sistemini uyumlu hale getirmek ve arama motoruna göre düzeltmek ya da değiştirmek.

– Mevcut içeriklerin performanslarını ölçümlemek ve serp sayfasındaki durumunu takip etmek.

– Yeni içerikler için bir liste hazırlayıp içerik iskeletini oluşturmak ve yeni içeriklerin dahili bağlantı ağını kurgulamak.

– Site güvenliği ve hızı için gerekli çalışmaları yürütmek.

– Anti SEO çalışmalarına müdahale etmek ve etkilerini sıfıra indirebilmek.

– Web sitesinin sosyal medya ve Google Ads için optimizasyonlarını tamamlamak.

– Aynı kategoride olduğunuz ve link alabileceğiniz kaynakları tespit edip backlik sağlamak.

– Tüm alanlarda SEO hakkında bilgi sahibi olmak.

SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

SEO Uzmanı kurumsal herhangi bir işletmede maaşla çalışmak yerine bir ajansta maaş + yapılan işten komisyon şeklinde çalışmayı tercih etmektedir. Bu nedenle danışmanlık hizmeti almanız en mantıklı çözümdür. Danışmanlık ücretimiz sitenin durumuna, rekabete ve yapılacak işin ağırlığına göre 800 TL ile 5.000 TL arasında olabilir.

Ajansın veya uzmanın sitesi ne durumda?

SEO ajansı veya uzman hizmet vermeye başlamadan önce kendi sitesini eksiksiz hale getirmelidir. Sitenin açılış hızı, içerikleri, tasarımı ve logosu sizce nasıl görünüyor? Cevabınız kötüyse yeni bir uzman aramaya başlayın.

Google’de bu ajansın sıralaması ne durumda? Ya da siz bu ajansı veya uzmanı nasıl buldunuz? Eğer kişiler size ulaşıp SEO hizmeti satmaya çalışıyorsa cevabınız kesinlikle hayır olmalı.

İyi bir SEO uzmanı veya ajans mutlaka Google’da sıralamaya girmeyi başarır. Yeni bir site dahi olsa ilk 3 sayfa içerisinde gösterim alabilir ya da reklam bütçesi ile potansiyel müşterilerine hem sosyal medyadan hem de Google Ads ile ulaşabilir.

SEO Uzmanı çalışırken bot mu kullanıyor yoksa bütün çalışmalar organik mi?

Günümüzde kendini SEO uzmanı ilan eden kişilerin büyük çoğunluğu işlemleri black hat yöntemlerle yani Google’ın önermediği ve cezalandırdığı yöntemler ile yürütmektedir. Bu yöntemlerin temelinde ise sitelere link spamlayan bot yazılımlar gelmektedir. Siteler kısa sürelide olsa yükselir ve bir iki ay sonrasında ise tamamen sıralamadan kaybolur.

Google sürekli algoritma güncellemeleri yapmaktadır ve günümüzde bu tarz yöntemleri kolayca fark edip sitelerin sıralamaya girmesini bile oldukça zorlaştırmaktadır. Sadece 2021 yılının son çeyreğinde ve 2022 yılının başlarında en az 2 tane spam güncellemesi gelmiştir.

Tamamen organik yöntemler ile manuel çalışma yürüten bizim gibi ajansları tercih edin.

SEO Uzmanı çalışmanın her detayını sizinle paylaşmayı kabul etmeli. Hiçbir şeyi gizlememeli.

SEO uzmanı çalışma sırasında sizinle iletişim halinde olmalı. Belirlenen iş çerçevesinin dışına çıkmadan yönelttiğiniz soruları yanıtlayabilmeli, süreç hakkında sizleri bilgilendirmelidir. Çalışma sonunda ise bir rapor ile yapılan çalışmayı sizlere iletebilmelidir.

Sadece Backlink Paketi ile SEO çalışması olur mu?

Backlink paketleri SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır ancak paket içerisindeki linklerin sürekli güncellenmesi gerekir. Aynı linklere binlerce site spamlamak linklerin değerini düşürür ve işlevsel değildir. Backlink paketi satın almadan önce sitenizin teknik SEO çalışmalarını tamamlamanız gerekir. Daha sonra hedeflenecek anahtar kelimeler ve SEO uyumlu içerik girişi gereklidir.

Hangi SEO araçlarını profesyonel anlamda kullanabiliyor?

SEO çalışmaları pek çok araç kullanılarak sitelere geniş perspektiften bakarak yapılır. Teknik SEO, tema sorunları, içerik sorunları, anahtar kelime analizleri, rakip analizleri, trafik ve anahtar kelime takibi, görsel analizleri gibi pek çok alanda SEO araçlarından faydalanılmaktadır. Bu nedenle bir SEO uzmanının çoğu ücretli aracı profesyonel seviyede kullanabiliyor olması gerekir.

Seofil.com olarak kullandığımız araçlar: Ahrefs, SEMrush, MOZ, DeepCrawl, Raven Tools, Screaming Frog, Similar Web, SerpStat, WooRank, Seo Power Suite, Buzz Sumo, OnCrawl, Search Console, Analytics, Data Studio, Tag Manager ve Alexa…

İlk sıra garantisi veriyorsa hemen engelleyin ve uzaklaşın!

Google sürekli algoritma güncellemesi yaptığı için günümüzde işe yarayan yöntemler belki de önümüzdeki ay işe yaramayacaktır. Bu nedenle hiçbir ajans ve SEO uzmanı sıralama garantisi veremez. Veriyorsa mutlaka müşteriyi kazanmak istiyordur ya da dolandırıcıdır.

Örneğin: 2010 yıllarında organik hit programlarıyla yeni açılan siteleri bile sıralamaya sokmak en fazla 2-3 haftamızı alırdır. Sadece siteye hit ve backlink gönderirdir. Günümüzde bu yöntem işlevini kaybetmiştir.

Ya da ücretsiz blog servislerinden binlerce blog oluşturup Dofollow linkleri direkt ana siteye verirdik. Bu sayede siteler hedeflenen anahtar kelimelerde üst sıralara kolayca çıkardı. Günümüzde spamdan dolayı fitre cezası ya da kaldırma cezası almaktadır.

2020 yılından itibaren Türkiye’de nofollow yorum backlink olayı popülerleşti ancak bu yöntem de artık sıralamada toplasanız %1 bile etkili değil.

Belki de önümüzdeki yıllarda uyguladığımız yöntemlerin tamamında değişiklik olacak. Google’ın algoritma güncellemelerini önceden bilmek ve buna göre çalışma yürütmek neredeyse imkansızdır. Sıralama kazanmanızı sağlayan unsur yapılan işlemlerin Google yönergelerine göre kurgulanıp sitelerinize uygulanmasıdır.

SEO Uzmanı ile Çalışıp Başarılı Olanlardan Örnekler

Çalışmalarımızda belirli anahtar kelimelerde sıralamaya girmek yerine yüksek performans getirebilecek, düşük hacimli onlarca anahtar kelimeyi hedeflemekteyiz. Bu sayede sitelerde trafik artışını yakalıyor ve bu trafiği kullanarak hedeflediğimiz ana anahtar kelimelerde yükselme sağlıyor, sosyal medyada bilinirlik yaratıyoruz. İlk sitede çalışma üstünden 1 ay geçmesine rağmen oldukça iyi bir oranda artış sağlandı. İkinci sitede ise çalışma üstünden 3 ay geçtikten sonra trafiğin oturmuş ve stabil halini görebilirsiniz. İki Analytics verisi de farklı sitelere aittir.
Search Console Aktif Müşteri Verisi
Search Console Müşteri Verisi
Mesaj Gönder
Mesaj Gönderin
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabilirim?