Backlink Nedir? Nasıl Alınır?

Backlink Nedir? Nasıl Alınır?
24Kas, 2021

Backlink nedir? Hangi backlinkler faydalı ve otoriterdir? Backlink nasıl alınır? Backlink türleri nedir? Otoriter backlink nedir? Gibi teknik SEO kavramlarını tek tek tüm detayları ile bu yazımızda sizler ile paylaşıyoruz.

Backlinkler arama motorlarında sıralamayı belirleyen faktörlerin başında gelir. Sitenizin trafiğini ve sıralamasını mevcut anahtar kelimelerde arttırmak istiyorsanız kaliteli backlink ağına sahip olmanız gereklidir. 2016 yılında Google backlinkler ile ilgili yaptığı açıklamada en önemli sıralama faktörü olarak verilen bağlantıları esas aldıklarını açıkladı.

SEO açısından bakıldığında backlinkler oldukça çeşitlidir ve belli bir grafikte, dengeli dağılım ile link sayısı arttırılmalıdır. SEO çalışması daha yeni başladıysa biraz kafanız karışabilir ancak bu içerikte her şeyi en ince detayına kadar anlatacağız.

Backlink, internet sitelerinin ücretli ya da ücretsiz olarak elde ettiği bağlantıların tümüne verilen genel addır. Alınan bağlantıların sıralamayı etkilemesi için yüksek kalitede olması ve trafik getirmesi gerekir.

Backlink herhangi bir sitenin, herhangi bir sayfasından alınmamalıdır. Henüz Google’ın bile keşfedemediği (indekslemediği) bir bağlantı işinize yaramayacaktır. Ya da günümüzde bazı programlarla yapılan 5.000 – 10.000 yorum backlink hizmetleri sitenize fayda değil daha çok spam gibi zararlar sağlayacaktır. Aynı bağlantılar 2015 yıllarında sitenizi zirveye çıkarırken günümüzde ceza almasını bile sağlayabilir. Bu durum bize Google’ın algoritmasını sürekli güncellediğini ve bağlantıları daha iyi tanıdığını göstermektedir.

Backlinkler kalıcı olmalıdır. Bazı sitelerden aldığınız backlinkler birkaç ay sonra silinebilir. Bu durum kısa süreli fayda sağlasa da uzun vadede siteniz için güven problemlerine yol açacaktır. Silinen bağlantılar veya kaybedilen bağlantılar, backlink profilinize zarar vermektedir.

Backlink alırken özellikle kategorinizle uyumlu olmasına ve ulaşmak isteyen kitleyi barındırıp barındırmadığına bakmalısınız. Link gücü (Link Juice) sitenize değer katmalıdır. Eklediğiniz bağlantılardan sitenize trafik gelmeli ve gelen kullanıcılar sitenizle ilgilenebilecek kişiler olmalıdır.

Backlinkler arama motorları tarafından otoriter kabul edilen, güvenilir sitelerden olmalıdır. Google’da itibarı olan bir siteden, kendi sitenize gelen bağlantı tavsiye niteliği taşıyabilir. Sitenizin güvenilir ve otoriter bir kaynak olduğunu işaret edebilir.

Bazı backlinkler Google’da popüler site sinyali olarak görünebilir. Daha çok link ile daha fazla sıralama kazanan siteler birbiriyle bağlantılıdır. Bu linklerin bazıları organik olarak gelişmekteyken bazıları paket halinde satılarak sağlanmaktadır. Ancak bu linklerin tamamının güç ve otoritesi birbirinden farklıdır. Sitenize bağlantı aldığınız bu otoriter ve güçlü siteler sıralamanızda belirleyici unsurdur, diğer bağlantıların ise faydası oldukça düşüktür.

Backlink paketi satın alırken her satıcıya güvenilmemelidir. Öncelikle link dağılım oranının ayarlanıp ayarlanmadığı, linklerin kaliteli olup olmadığı sorulmalıdır. Otoriter sitelerden profesyonel SEO ajansı tarafından oluşturulmuş linkler tercih edilmelidir.

Backlinkler farklı türlerde alınmaktadır ve belli bir grafiği tutturmalıdır. Aşağıda birbirinden farklı backlink türleriyle alakalı detaylı bilgileri vereceğiz.

Linkler farklı kaynaklardan gelen tavsiyelere benzetilebilir. Güvenilmeyen, link gücünün aktarılmasını istemediğiniz, kefil olmadığınız sitelere “NoFollow” etiketi ile link çıkışı yapabilirsiniz. Bu bağlantı türü Google ve diğer arama motorlarına bağlantıyı takip etmemesi gerektiğini, kefil olmadığınızı belirtir ve aşağıdaki gibi görünür.

<a href=”https://www.seofil.com/” rel=”nofollow”> Nofollow Link Örneği </a>

Nofollow etiketi bulunan linklere, link gücünüz aktarılmaz. Bu nedenle faydalı bir backlink değildir ve sıralamaya etkisi neredeyse %10 civarındadır. Ancak çok fazla organik bağlantı ile elde edilen Nofollow linklerin sıralamaya etkisi daha fazladır. Kullanıcı tavsiyesinden ortaya çıkan bu linkler siteye trafik getirdiği için güvenilirlik değeri vardır ve kısmen de olsa PageRank değeri bu linklere aktarılabilir. Google algoritması 2019 Eylül ayında yapılan güncelleme ile nofollow linklerin sıralama faktörlerine etki edebileceğini duyurdu.

Dofollow Linkler

Kaliteli ve güven duyulan bağlantı sinyalini arama motorlarına veren bağlantı türüdür. Link gücü aktarılır. Dofollow linklerde, nofollow linklerde olduğu gibi herhangi bir rel etiketi bulunmamaktadır.

<a href=”https://www.seofil.com/”> Dofollow Link Örneği </a>

Ürün incelemesi ya da içerik tanıtımı için farklı sitelerden backlinkler ücret karşılığında alınabilir. Affiliate marketing için yüksek trafikli sitelerde ürün tanıtıcı içerikler paylaşılabilir. Bu gibi durumları Google’a bildirmek için kullanılan link etiketi “sponsored” olarak girilmektedir.

Link satın almak, link için ödeme yapmak ya da karşılıklı link alışverişi gibi durumlar Google’da ihlal olarak görülmektedir. Bu gibi durumların tespitinde siteniz sıralama kaybedebilir. Özellikle çok fazla ücretli link satın alındığı tespit edilirse daha farklı cezalar uygulanabilir. Ücretli linklerde olumsuz durumlarla karşılaşmamak için “sponsored” etiketi iyi bir çözümdür.

<a href=”https://www.seofil.com/” rel=”sponsored”> Sponsorlu Link Örneği </a>

Sponsor olduğunuz bağlantıları üstteki gibi ayarlayarak paylaşabilirsiniz. Link çeşitliliği backlinklerde istenilen bir durumdur. Sitenize ya da ürünlerinize yatırım yaptığınızı gösterir.

User Generated Content (UGC)

UGC linkler diğer link yapılarından farklıdır. UGC’ler kullanıcılar tarafından oluşturulur ve etkileşimleri genelde yüksektir.

Forumlarda yorum kısmında atılan linkler, sözlüklerde paylaşılan linkler, blog yorumlarında kullanıcılara gönderilen linkler UGC olarak sayılmaktadır. Ancak sosyal medya sitelerinde (Facebook, Instagram, Twitter vs. gibi) paylaşılan linkler de sosyal sinyalleri desteklemektedir ve UGC olarak algılanabilir. Bu linkler site sahipleri tarafından yerleştirilmez, kullanıcılar tarafından ihtiyaca göre kendi aralarında paylaştıkları linklerdir ve kesinlikle etkileşim alırlar.

<a href=”https://www.seofil.com/” rel=”ugc”> User Generated Content (UGC) Link Örneği </a>

Zararlı Bağlantılar

Yanlış uygulanan SEO çalışmaları sonucunda bazı zararlı bağlantılar sitenizin sıralamasına ağır zararlar verebilir, spam ve filtre cezalarına yol açabilir. Uygulanan SEO çalışmalarının detayına inilmesi, linklerin iyi analiz edilmesi gerekir. Bazen zararlı bağlantılar rakipler tarafından Anti SEO olarak uygulanmaktadır. Zararlı bağlantıların kendi arasında çeşitleri vardır. Örneğin prestijli bir sitenin prestiji sarsmak için markasına saldırı düzenlenebilir. Google’ın gözünde bu bağlantı pek zararlı görünmese de kullanıcılar açısından sitenin tercih edilmesini azaltır ve marka itibarını düşürür. Ya da arama sonuçlarında uygunsuz sonuçların görünmesi, web sitenize uygunsuz sitelerden link verilmesi hem marka itibarını zedeler hem de arama motorlarında sıralamanızı doğrudan etkiler. Bu gibi durumlarda çözüm oldukça uğraştırıcıdır ve kesinlikle profesyonel destek alınması gerekir.

Bir diğer zararlı bağlantı türü ise spam linklerdir. Genellikle SEO paketlerinde bulunan 5.000-10.000 link çıkışı oldukça zararlıdır. Hiçbir şekilde aktif olmayan, sürekli link spamlayan ve belli bir otoriteye sahip olmayan sitelerden yapılan Nofollow çıkışlardır. Arama motorlarında ve SEO araçlarında spam skorları yüksektir. Sıralamaya kısa süreli fayda sağlasa da uzun vadede sıralama kaybına ve bazı cezalara yol açacaktır. Bu tarz SEO çalışmalarının hasarlarının en aza indirilmesi için bütün bu zararlı bağlantıların reddedilmesi gerekir. Reddetme işlemi Google Disavow Tool ile yapılmaktadır. Google’a bu linklerle sitenizin bir alakası olmadığını belirtirsiniz, bu işlemi geri almanın bir imkanı yoktur ve fayda sağlayan linklerin bildirilmemesi gerekir.

Arama motorlarında sitenizin sıralama almasını sağlayan asıl linkler yüksek otorite puanına sahip, arama motorlarının gözünde güvenilir olan sitelerdir. Bu siteler öncelikle içeriğiniz ile alakalı içeriklere ve sitenizle benzer yapıya sahip olmalıdır. Yüksek sosyal medya dönüşümüne ve trafiğe sahip olmalıdır. Eski tarihli ve özgün bir site olması gerekir.

Örneğin bir yemek tarif sitesi için “nefis yemek tarifleri” sitesinden link almak oldukça idealdir. Google ve diğer arama motorlarının gözünde otoriter ve güvenilirdir. Bu siteden kendi yemek tarif sitenize vereceğiniz linkler mutlaka trafik getirecektir. Aslında bu konuya SEO Nedir? Makalemizde detaylıca değinmiştik.

Otoriterlik DA/PA veya Domain Authority Score ile ölçülmemektedir. Google’ın ölçüm için daha farklı metrikleri vardır. Bu değerler esas alınsa da öncelikli soru bağlantı aldığınız siteyi siz güvenilir buluyor musunuz? Çünkü Google kullanıcı deneyimini esas alır ve kullanıcıların onaylamayacağı siteleri üst sıralar ile ödüllendirmez.

Kaynak Gösterilin

Otoriter bir sitede, içeriğiniz ile alakalı bir makaleden kaynak gösterilmek oldukça etkilidir. Bu otoriter sitenin içeriğinizi referans aldığını ve tavsiye ettiği gösterir. Bu sayede arama motorlarında site otoriteniz artar.

Arama Motorlarını Manipüle Etmeye Çalışmayın!

Arama motoru manipülasyonu kısa sürede hızlı etki gösteren ancak zaman geçtikçe sitenizin ceza almasını sağlayan yöntemlerdir. Google gibi arama motorları yıl içinde farklı güncellemeler ile algoritmasını değiştirmektedir. Sitelerin sıralaması bu algoritma değişikliklerinden oldukça sert etkilenebilir. Bu değişiklikler aldığınız linkleri de kapsamaktadır. Google güncellemeleri ve detaylarını kullanıcılar ile paylaşmaktadır.

Backlinklerin Önemi Nedir?

SEO dünyasına yeni adım attıysanız, her yerde backlinklerden bahsedildiğini ve çok kullanıldığını mutlaka fark etmişsinizdir. Google’ın sitelerin sıralama kazanmasına yönelik kriterlerinin ilk üçünden biri kaliteli bağlantılardır. Sitenizi işaret eden, aynı sektörde olduğunuz ve benzer içeriklere sahip olduğunuz bağlantılar sizin de bu sektörde olduğunuzu ve otoriter bir site olduğunuzu Google’a belirtmenin en kolay yoludur. Yeteri kadar kaliteli link almıyorsanız ya da bağlantılarınız alakasız, spam bağlantılarsa veya henüz backlink çalışmasına başlamadıysanız en büyük kriterlerden birini es geçiyorsunuz demektir. Kaliteli backlinkler otoriter olmanızın yanı sıra bulunduğunuz sektörde güvenilir olduğunuzu da işaret etmektedir ve kullanıcılar için bir güven algısı da oluşturmaktadır.

Google Botları Backlinkler ile Keşfeder

Googlebot arama motoruna eklemek ya da bir siteyi tanımak için linklerden faydalanır. Google arama motoru siteleri dizine eklemek veya hızlı taramak için bu linkleri kullanmaktadır. Bu sayede siteniz ve içerikleriniz hızlı fark edilir, hızlı dizine eklenir ve sıralama kazanabilir.

Aynı ya da benzer sektörde olduğunuz veya tanıtım yazısı aldığınız yüksek trafik ve aranma hacmine sahip sitelerin bağlantıları kalitelidir. Bu tarz DoFollow bağlantılar sitenize trafikte getirir ve bu sayede Google’a belirlenen anahtar kelimelerde otoriter olduğunuz sinyalini verebilir.

Backlinkleri Nasıl Kontrol Edebilirim?

Aldığınız linkleri kontrol etmenin pek çok yolu vardır. Öncelikle Search Console > Bağlantılar yolunu izleyerek bazı Google tarafından fark edilen bağlantıları görüntüleyebilirsiniz. Ancak bunun dışında SEO araçlarından faydalanmak daha efektiftir. Ahrefs, SEMrush ve MOZ gibi araçlar kolayca backlinkleri görüntüleyebilmenizi sağlar.

Henüz bir backlink paketi almadıysanız ya da backlink çalışması yaptırmadıysanız öncelikle analizlerle siteniz ve piyasadaki rakiplerinizi tanımanız gerekir. Rakiplerinizi güçlü ve otoriter yapan bağlantıları tespit edip aynı yerlerden bağlantı alabilir ya da hedef anahtar kelimelerde en çok rekabete girdiğiniz sitelerden bağlantı almaya çalışabilirsiniz.

Search Console Bağlantılar

Google fark ettiği bağlantıları bu kısımdan web yöneticileri ile paylaşmaktadır. Search Console verileri anlık değildir, bağlantılar indekslendikçe eklenmektedir. Bazen bir bağlantının Google tarafından fark edilmesi aylar sürebilir.

Search console tamamen ücretsizdir ve site backlinklerinizin Google tarafından nasıl göründüğünü anlamanızı kolaylaştırır.

Sol menüden > Bağlantılar sekmesine tıklayın.

  • Harici Bağlantılar = Sitenize gönderilen harici bağlantı sayısı
  • En çok bağlantı verilen sayfalar = En fazla bağlantı alan sayfalar
  • En çok bağlantı veren siteler = En fazla backlink veren siteler
  • En çok bağlantı veren metin = Bağlantı verilen çapa metin

Tüm bu verileri .CSV olarak dışa aktarmanız mümkün. Bunun için sağ üstte bulunan “ Harici Bağlantıları Dışa Aktar “ kısmına tıklamanız yeterlidir.

Backlink rakip analizi oldukça önemlidir. SEO analizi aslında bağlantılardan önce gelen bir süreçtir. Bu sayede rakiplerinizin bağlantılarını tanır, sizde aynı kaliteli bağlantıları edinebilirsiniz. Bu sayede aynı anahtar kelimelerde kolayca rekabete girebilirsiniz.

Öncelikle en kolay yöntem backlink paketi satın almaktır. Özenle hazırlanmış ve kontrol edilmiş linklerin bulunduğu paketler mutlaka tercih edilmelidir. Bu paketlerin içinde forum, sosyal medya ve news kayıtlı haber siteleri, blog siteleri mutlaka olmalıdır. Yüksek DA / PA değerlerine sahip, otoriter siteler tercih edilmelidir.

-Konuk Yazar Olun

Sitenizin kategorileri ile alakalı sitelerin sahiplerine ulaşın ve makale karşılığında link almayı teklif edin. Mutlaka kabul edeceklerdir. Bazıları 1-2 makale isterken bazıları daha fazla makale isteyebilir.

-Güncel ve NİŞ Dizinlere Sitenizi Kayıt Edin

Sektörünüzle alakalı güncel ve niş dizinleri, firma rehberlerini ya da tedarikçilerin bulunduğu siteleri tespit edin ve sitenizi kayıt edin.

-Sitenizin Kaynak Gösterilmesini Sağlayın

İçerikleriniz bulunduğunuz sektörde kaynak gösterilecek kadar detaylı ve doğru olabilmelidir. Bu içerikleri farklı sitelerin altılayarak kaynak göstermesini sağlayın, site sahiplerine mail atın ve içeriklerinizden bahsedin.

-Paravan Blog Ağınızı Oluşturun

Paravan bloglar aslında SEO açısından oldukça tehlikelidir. Arama motorları tarafından fark edildiğinde ciddi sıralama kaybı yaşamanıza yol açabilir. Ücretli ve ücretsiz olarak kurulabilir. Ücretli olarak kurmayı düşünüyorsanız Hostinginizin C-Class-IP olmasına özen gösterin. Siteleri mutlaka zengin ve detaylı içerikler ile donatın, haftada en az 3 gün içerik girişi sağlayın. Bu sayede hedeflediğiniz anahtar kelimelerde asıl sitenize kaliteli linkler oluşturabilirsiniz.

Backlink Paketi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Paket içerisinde sosyal imleme sitelerinin (medium, reddit, tumblr, twitter, devinart) olmasına mutlaka dikkat edin. Paketlerin özenle hazırlanmış, spam olmayan linklerin yoğunlukta olmasına ve Dofollow, nofollow link dağılımının optimize edilmiş olmasına dikkat edin.

Backlink Paketinde Neler Olmalı?

Sosyal imleme siteleri, news kayıtlı haber siteleri, edu ve gov siteler, yorum backlinkler, forum tanıtımı, firma rehberi ve dizin tanıtımı, blog tanıtımı kesinlikle olmalıdır. Alınan link sayısı yerine link kalitesi oldukça önemlidir.

Backlink Kaynakları Nasıl Tespit Edilir?

Eğer herhangi bir paket satın almayı düşünmüyorsanız otoriter siteleri tercih etmeniz gerekir. Forum tanıtımı ve news kayıtlı haber siteleri iyi kaynaklardır ancak en iyi kaynaklar rakiplerinizin aldığı linklerdir. Rakiplerinizi sıralamaya bu linkler sokar ve yükselmelerini sağlar. Rakip analizi sonrasında sizde bu linkleri keşfedebilirsiniz. Rakip analizi için analiz paketlerimize göz atabilirsiniz.

Hangi Backlinkler Sitemi Yükseltir?

Rakiplerinizi yükselten backlinkler, haber tanıtımı, forum tanıtımı, edu ve gov backlinklerin yanı sıra aynı anahtar kelimelerde rekabete girdiğiniz rakiplerinizden aldığınız backlinkler sitenizin yükselmesine katkı sağlar.

Bir cevap yazın

Mesaj Gönder
Mesaj Gönderin
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabilirim?