SEO Nedir? Organik SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO Nedir? Organik SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
31Tem, 2021

SEO açılımı “ Search Engine Optimization “ olan, arama motorları için web sitelerinin performansını ve sıralamasını iyileştirmeyi hedefleyen çalışmalara verilen genel addır. Çalışmalar bir profesyonel tarafından SEO kriterlerine uyularak yapılmalıdır. Aksi durumlarda geri dönülmesi mümkün olmayan ya da çok fazla zaman ve para gerektiren sorunlara yol açabilir. Yeni başlayanlara için hatasız bir SEO çalışması adımlarına bakalım.

Bu içeriğimizde SEO Nedir? sorusuna detaylıca bakacağız. SEO Çalışması Nasıl Yapılır? Merak ediyor musunuz? Organik kitleye ulaşmak aslında bazı basit hamlelerle daha da kolaylaşabilir. Siteniz için uygun kriterleri göz önünde bulundurarak ve Anahtar Kelime analizlerine dikkat ederek kolayca hedeflediğiniz kitleye ulaşabilirsiniz.

SEO Nedir?

SEO Nedir? SEO arama motorlarıyla birlikte ortaya çıkmış bir iş dalıdır. SEO kelimesinin Türkçe anlamı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. SEO kelimesi İngilizce karşılığı olan “ Search Engine Optimization ” kelimelerinin baş harfleri ile oluşmuştur. Arama motorlarında sonuç sayfalarından (SERP) en iyi performansı alabilmek için sürekli geliştirmeler yapılmalı, Google güncellemeleri takip edilmeli, yeni yöntemler kontrol edilip eğer uygulanabilirse sitelere uygulanmalıdır.

SEO Nedir? Sorusunun cevabını bu içeriğimizde detaylıca öğreneceksiniz. İçerik size uzun geliyorsa mevcut başlıkları seçerek ilerleyebilir, merak ettiğiniz kısımlara kolayca ulaşabilirsiniz. “

SEO Çalışması Neden Gerekli?

Arama motorlarında ve internette var olmak isteyen her işletme ya da bireysel web sitesi sahibi SEO çalışmalarını yapmak ya da yaptırmak zorundadır. Google web geliştiricilerine bazı kriterler belirtir, yönergeler sunar. Google’ın belirttiği bu kriter ve yönergelere uyan, kullanıcı deneyimini iyileştiren siteler ise üst sıralar ile ödüllendirilir. SERP sayfalarında mevcut anahtar kelimelerde üst sıraları yakalayan siteler ise daha fazla tıklanma alır. Gelen bu tıklanma anahtar kelimeye göre satışa ya da yüksek reklam gelirine dönüşebilir. Marka bilinirliği oluşturur. Ancak bu kullanıcıların içeriğinizle alakalı kullanıcılar olması gerekir. İçeriğinizle ilgilenmeyen, siteye girdiği gibi çıkış yapan kullanıcılar nitelikli kullanıcı değildir ve SEO çalışması için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO temelinde sitelerin Google ve diğer arama motorlarında, belirlenen anahtar kelimelerde yüksek sıraları yakalamayı hedefler. Bu sayede yüksek tıklanma oranı yakalanır. Sizin de site trafiğini arttırmanız için bir strateji kurmanız ve iyi teknikler ile uygulamanız gerekir.

Sitenizin mevcut anahtar kelimelerde yükselmesi için gerekli optimizasyon çalışmalarından önce arama motoru mantığını kavramanız gerekir. Arama motorlarının içeriğinizi nasıl okuduğunu ve anladığını, bir içerikten diğer içeriğe nasıl ulaştığını ve tarama bütçesine katkı sağlamayı bilmeniz gerekir.

Arama motorlarının site sahiplerine, geliştiricilerine veya içerik üreticilerine belirttiği kriterler ve yönergeler ile uyumlu bir site oluşturabildiyseniz rekabete girmek için ilk adımı attığınızı söyleyebilirim.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Sonuç sayfaları (SERP) için pek çok sıralama faktörü vardır. Bu faktörler arasında en önemlisi kullanıcı deneyimidir. Google’ın başarısı da aslında kullanıcı deneyimi kaynaklıdır. Google bütün çalışmalarında, uygulama geliştirme süreçlerinde kullanıcı deneyimini ön planda tutar. Sonuç sayfalarında da durum bu şekildedir.

  • Siteniz ve içerikleriniz, anahtar kelime ile ne kadar alalı?
  • Siteniz ve içeriğiniz, listelendiği anahtar kelimede kullanıcının sorusuna net ve doğru bir yanıt veriyor mu?
  • Siteniz ve içeriği oluşturan site veya kişi bu alanda uzman birisi mi?
  • Siteniz ve içeriği oluşturan site veya kişi güvenilir mi?
  • Siteniz ve içerik kullanıcıların ilgisini çekiyor mu? (Görsel, video, grafik, bilimsel makaleler ile desteklenmiş mi?)

Arama motorları mevcut anahtar kelimelerde en alakalı ve yetkin sonuçları listelerler. Eğer siteniz içeriğiniz yukarıdaki soruların pek çoğuna uyuyorsa sorun yoktur ancak hiçbirine uymuyorsa öncelikle sitenizi ve içeriklerinizi gözden geçirmeli, düzenlemeli ya da bazı içerikleri silme yoluna gitmelisiniz.

Arama motorları sitenizi örümcek adı verilen botlar ile mobil kullanıcı gibi davranarak sitenizi tararlar. Bunun nedeni ise günümüzde internet kullanıcılarının %81’i mobil kullanıcıdır. Sitenizin mobil uyumlu ve mobilde hızlı olması oldukça önemlidir.

Google her yıl bir veya daha fazla algoritma güncellemesi yapmaktadır. Bu güncellemeler sonucunda SERP sayfalarında kullanıcı ile en alakalı sonuçları göstermeyi hedefler. Yapılan güncellemelerin bazıları oldukça kapsamlıdır, çok fazla siteyi etkileyebilir ve anahtar kelimelerden gelen trafiğin kolayca el değiştirmesini sağlayabilir. Ancak düşük trafiğe sahip anahtar kelimelerde çok fazla bir değişim söz konusu değildir.

Anahtar Kelime SEO İçin Önemli mi?

Anahtar kelimeler SEO stratejinizi oluşturur bu nedenle iyi analizler sonucu anahtar kelimeler belirlenmelidir. Alan adı (marka değilse), kategoriler ve içerikler anahtar kelime analizlerine göre oluşturulmalıdır. Anahtar kelime belirlerken öncelikle hedeflediğiniz kullanıcıyı referans almalısınız. Sitenize çekmek istediğiniz kullanıcılar arama motorlarında hangi kelimeleri aratıyor? Binlerce kelime için SEO çalışması yürütmek oldukça zor ve neredeyse imkansızdır. Sitenizle ilgilenebilecek kullanıcıların yapmış olduğu sorgular tercih edilmeli ya da analizler yapılarak tespit edilmeli ve sonrasında SEO çalışması başlamalıdır. Rekabetin zor olduğu veya optimizasyonların zorladığı alanlardaysa profesyonel bir destek alınmalı, SEO uzmanı tercih edilmelidir.

Anahtar kelime arama çalışması yürütülürken bazı önceliklere dikkat edilmelidir.

  1. Alaka düzeyi
  2. Rekabet
  3. Rakip sitelerin içerikleri, ürün veya hizmetleri
  4. Arama sıklığı
  5. Trafik ve gösterim

Yukarıdaki kriterlere göre bir veya iki adet ana anahtar kelime belirlemelisiniz. Ana anahtar kelimeniz yüksek hacim ve trafik içermeli, rekabet diğerlerine göre daha zor olmalıdır. Daha sonra yan anahtar kelimelerinizi belirlemeniz gerekir. Yan anahtar kelimeler direkt kullanıcı odaklı, uzun ve direkt cevap hedefleyen arama sorguları içermelidir. Daha düşük hacim ve trafik olabilir, rekabet daha düşüktür.

Örneklerle Açıklayalım:

Lamba satışı yapan bir e-ticaret firması olduğunuzu varsayalım.

  1. Örnek: Masa lambası anahtar kelimesini hedeflersiniz. (110K Volume)

Hediyelik eşya aslında bir kısa kuyruklu anahtar kelimedir. Bir veya iki kelime içerir, hacim yüksektir. Bu nedenle rekabet oranı da yüksektir. Bu anahtar kelimeyi aratan kullanıcılar bir ürün satın amayı hedefleyebilir ya da araştırma yapmaktadır. Ancak anahtar kelimeden gelecek olan trafik büyük ihtimalle satışa dönüşmeyebilir.

  • Örnek: Led masa lambası (3,6K Volume)

Bu uzun kuyruklu anahtar kelimemiz yüksek trafik ve hacim içermemekte ancak yan anahtar kelime için idealdir. Bu anahtar kelimeden gelen trafiğin satışa dönüşmesi muhtemeldir, kullanıcılar direkt bir ürünü aramakta ya da ürünle ilgilenmektedir. Rekabet oranı düşük olduğu için bu kelimede sıralamaya girmeniz daha kolay olacaktır.

Rakip ve Sektör Analizi

Mevcut anahtar kelimelerde sıralamada olan rakiplerin mutlaka incelenmesi gerekir. İçerik ya da ürün grupları, başlık yapıları, içerik kalitesi, kullanıcı deneyimi bu analizlerin başında gelmektedir. Sizin sitenizde olmayan artılara mutlaka göz atılmalıdır. Sektörde bulunan markaların web yatırımları kontrol edilmeli, yapılan çalışmalar dışardan izlenmelidir. Sektörde tutunmak için mevcut geliştirmeler yapılmalıdır. SEO analizi sayesinde arama motoru performansında artış sağlanmalıdır.

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO, kullanıcıların site performansını arttırmayı hedefleyen bir kalite çalışmasıdır. Yüksek kaliteli içerikler kullanıcıların sitede uzun süre vakit geçirmesini sağlar. Optimize edilmiş sayfalar, içerikler ve kaliteli özgün görseller, mobil uyumlu ve gereksiz kodların kullanılmadığı hızlı bir tema, kullanımı kolay ve dolaşımı iyi organize edilmiş bir ara yüz yapısı arama motorlarının iç SEO için belirttiği yönergelerden bazılarıdır. Optimizasyonların hedefi kullanıcılar için kaliteli bir site ve kullanıcılara yarar sağlayacak içeriklerdir.

Site içi SEO Teknikleri

1. Mevcut anahtar kelimeler ve site kategorisi ile alakalı yüksek kaliteli içerikler

2. Her sayfa için özgün başlık, ilgi çekici açıklama ve optimize edilmiş URL yapısı

3. Çapa metinler ile alaka düzeyi bulunan içeriklere dahili bağlantı

4. Düzgün kurgulanmış başlık hiyerarşisi (H1-H6)

5. Özgün, kaliteli ve düşük botlu görseller. İyi ayarlanmış görsel URL yapısı, resim alt etiketi

6. Mobil uyumlu (Responsive) tema ya da tasarım.

7. Site hızı (PageSpeed insights verileri referans alınır.)

8. Doğru 301 yönlendirmeleri, 404 hatalarının temizlenmesi.

9. İyi kurgulanmış bir site haritası

10. Site içi dolaşım kolaylığı

Site Dışı SEO Nedir?

Dış SEO çalışmaları, site dışında gerçekleştirilen paylaşımları, linklemeleri ve etkileşimleri oluşturan çalışmalardır. Arama motorlarında ve kullanıcılarda site popülaritesini, marka bilinirliğini arttırmayı hedefler. Site dış SEO çalışmaları bir profesyonel SEO ajansı tarafından yürütülmesi gereken oldukça hassas çalışmalardır. Bu aşamada büyük hatalar yapılırsa site Google tarafından filtre veya kaldırılma cezası ile karşılaşabilir. Google’ı kandırmaya yönelik çalışmalar, suni link yapıları, iyi kurgulanmamış paravan bloglar, spam ve kandırmaya yönelik içerikler sitenizin geleceğini uzun vadede tehlikeye sokmaktadır. Geri dönüşü çok güç olan hatalardır. Google her güncellemesinde bu tarz suni ve yasak davranışları tespit edebilmek, üst düzey performansı gösterebilmek için algoritmasını daha da zeki hale getirmektedir.

Site dışı SEO çalışmalarının büyük kısmını backlinkler oluşturmaktadır. Backlink çalışması  yürütülürken Google ve diğer arama motorlarının otoriter olarak değerlendirdiği sitelerden linkler alınmalı, spam skorları kontrol edilmeli, aktif trafik kontrol edilmeli, içerikler ve kategori uyumluluğuna mutlaka bakılmalıdır. Backlink paketi satın alırken link çeşitliliği korunmalı (Nofollow – Dofollow) her pakete güvenilmemeli, profesyonel bir SEO ajansı ile çalışılmalıdır.

Dış SEO, kaliteli backlinkler ve sosyal medya tanıtımlarının yanı sıra sosyal medya reklamcılığını, Google ADS reklamcılığını, Hesap yönetimini, SMS ve Mail gönderimini de kapsamaktadır. Etkili bir Dış SEO çalışmasının içinde dijital pazarlama ve yeniden pazarlama öğeleri bulunmaktadır.

Site Dışı SEO Teknikleri:

1. Yüksek kaliteli ve otoriter sitelerden backlink alınmalıdır.

2. Aynı kategoride, aynı anahtar kelimelerde rekabette olduğunuz sitelerden backlink alınmalıdır.

3. Marka bilinirliğini arttırmak için yüksek trafikli haber sitelerinden backlinkler alınmalıdır.

4. Backlinkler üzerinden siteye mutlaka trafik çekilmesi gerekir. Trafik getirmeyen backlink yeteri kadar değerli değildir.

5. İyi bir backlink profili için %30 Dofollow, %70 Nofollow backlink türü tercih edilmelidir.

6. Sosyal medya çalışması yürütülmeli, marka bilinirliği sosyal medya tarafında arttırılmalı ve bu alandan da trafik çekilmelidir.

7. Sitenin backlinkleri sürekli kontrol edilmeli, spam linkler reddedilmelidir.

8. Marka aramaları, marka ile ilgili paylaşımlar sürekli kontrol edilmelidir.

SEO Çalışması Sürekli Yapılmalı mı?

SEO çalışması sürekli yapılmalıdır. Tek seferlik bir işlem değildir. Siz sonuç sayfasında belirli sıraya geldikten sonra yeterli olduğunu düşünüp durabilirsiniz ancak aynı anahtar kelimede üst sıraları hedefleyen rakipleriniz çalışmaya devam edeceği için kolayca sıralamadaki yerinizi alacaktır. Bu nedenle çalışmalar sürekli devam etmelidir. SEO tek seferlik bir işlem değildir, önemli bir web yatırımıdır.

Google Kalite Yönergeleri

  • Sayfaları kullanıcılar için optimize edin, arama motorları için değil.
  • Sitenize giren kullanıcıyı aldatmaya ya da kandırmaya yönelik içerik oluşturmayın.
  • Arama motorlarını kandırmaya çalışan hile ya da benzeri çalışmalardan kaçının. Arama motorları ilerleyen dönemlerde bu hile ya da benzeri çalışmaları tespit eder. Yaptığınız işi başka birine ya da arama motorlarına açıklarken rahat hissedip hissetmeyeceğinizi düşünün ve ona göre çalışmalar yürütün. Kullanıcılara yararlı içerikler oluşturun, kullanıcılarına yardımcı olan siteler üst sıralarla ödüllendirilir.
  • Sitenizin özgün olmasını sağlayın.

Kaçınılması Gereken Çalışmalar

  • Otomatik oluşturulan içerikler (Program, Spinner vs. ile)
  • Otomatik bağlantı oluşturmak
  • Özgün içerik bulundurmayan ya da çok az bulunduran sayfalar
  • Arama motorlarına farklı, ziyaretçilere farklı içerik göstermek
  • Gizlenmiş metinler ve gizlenmiş bağlantılar
  • Google’a otomatik sorgu istekleri göndermek
  • Kimlik avı veya virüslü sonuçlar ile kullanıcıları tehlikeye atmak
  • Paravan siteler üzerinden bağlantı alarak üst sıraları hedeflemek

Kaynak: Google Kalite Yönergeleri

SEO ile Alakalı Merak Edilenler

SEO nedir? Sorusunun yanıtını net bir şekilde verdik ancak konu başlığı altında merak edilen diğer sorulara da değinmemiz gerekir.

SEO Nedir? Neden Yapılması Gerekir?

SEO Türkçe anlamıyla arama motoru optimizasyonudur. Web sitelerinin arama motorlarından en iyi performansı alması hedeflenir. Bu sayede siteye yüksek trafik, satış ve reklam geliri sağlanır. İçeriğimde örnekler ve tüm detaylarıyla bu konuyu anlattım.

E-SEO Ne Demek?

E-SEO aslında SEO kelimesinin Türkçe telaffuzudur. SEO kariyerine yeni başlayan arkadaşlarda genelde bu terim yanılgısına düşmektedir.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır

SEO çalışması temelde ikiye ayrılmaktadır. On page SEO (İç SEO): Sitenin tüm sayfaları, dinamik yapısı, teması, eklentileri ve içerikleri tamamen optimize edilir ve SEO uyumlu hale getirilir. Off page SEO (Dış SEO): Sitenin arama motorlarında yükselmesi için dış kaynaklara ihtiyacı vardır. Bunlar backlinkler, sosyal medya ve dijital pazarlamadır. Bu sayede sitenizin bilinirliği artar, index alma süresi kısalır ve sıralamada yukarıya çıkabilir.

Organik Trafik (Doğal) Nedir?

Organik trafik, direkt arama yaparak sitenize ulaşan kullanıcıya denir. Hiçbir link üzerinden yönlendirilmeyen, reklamsız ve sponsorsuz şekilde sitenize ulaşan kullanıcılar organik trafiği temsil etmektedir.

SEO Hizmeti Ne Kadar Süre Alınmalı?

SEO Hizmetinin belirli bir süresi yoktur. Anahtar kelimelerde rekabet olduğu sürece hizmet alınmalıdır. Rekabetsiz anahtar kelimeleriniz varsa zirveye çıktıktan sonra almanız gerek kalmaz ancak rekabetin olduğu anahtar kelimelerde sürekli SEO hizmeti almanız gerekir.

SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır, Kazanır?

Profesyonellik seviyesine göre değişkenlik göstermektedir. İşini iyi yapan, orta seviye bir uzman aylık 3.000 ile 4.000 TL arası gelir elde edebilir.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

Arama motorlarının web sitelerinden talep ettiği kriter ve yönergeleri iyi bilip gerekli optimizasyonları sağlayabilecek kadar kod bilgisine sahip olmanız gerekir. Öte yandan backlinkler, içerikler ve site optimizasyonlarını iyi bilmeniz gerekir. Dijital pazarlama alanında da (Ads, Facebook, Twitter vs. gibi reklam platformları) yeterli bilginizin bulunması gereklidir.

Bir cevap yazın

Mesaj Gönder
Mesaj Gönderin
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabilirim?